Eigen collectie

Eind jaren ’70 ben ik begonnen met het verzamelen van Juliana munten. Met het juist gekregen zakgeld bij familie, vrienden en buren langs om muntjes te ruilen. Centen, dubbeltjes, kwartjes… En een enkele zilveren gulden en rijksdaalder die mijn ouders nog hadden. Munten verzamelen was echt een hype in de jaren ’80. Zowat elk gezin had wel een Juliana album. Door de hoge prijzen was het ondoenlijk het album compleet te maken laat staan om ook Wilhelmina en Willem munten te verzamelen. Tegenwoordig is het alleen nog de zilverprijs die zo’n album interessant maakt.

Jaren geleden heb ik de draad weer opgepakt. Het Juliana album was zo gevuld evenals Beatrix. Daarna ben ik me gaan toeleggen op het verzamelen van Wilhelmina in hoge kwaliteit.

Gaandeweg is mijn interesse verschoven naar de vroege middeleeuwen van de Lage Landen. Nu ben ik dan ook meer met een typeverzameling bezig van bijvoorbeeld sceatta’s, Karolingische penningen en de penningen van de graven van Holland.

Dit is bijvoorbeeld mijn eerste penning van de graven van Holland. Geslagen begin 13e eeuw door Floris IV of zijn zoon Willem II. In deze periode start ook ongeveer de bouw van het Binnenhof.

Het voelde dan ook heel bijzonder toen ik met dit muntje en één van Floris V over het Binnenhof liep. Het zou zo maar kunnen dat Floris V met deze muntjes in zijn buidel hier ook gelopen heeft denkend: ‘Ik maak af waar jij aan begon’.